петак, 6. јул 2012.

Saslušana novinarka Press - a

Novinarka dnevnog lista Press Sandra Bjelivuk danas dala izjavu Sudu povodom tužbe koju je protiv nje podneo Branko Gajin, bivši predsednik opštine Srbobran.
 
 

Na današnjem ročištu pored novinarke Sandre Bjelivuk, kao tuženi pojavili su se Željko Bogojević i u ime novine Press pravni punomoćnik. U ime tužioca - Branka Gajina takođe je bio prisutan samo njegov punomoćnik, dok se on nije pojavio u Sudu.

Sudija Gordana Glavaški, koja vodi ovaj postupak u kome Branko Gajin traži da mu novine Press , Sandra Bjelivuk i Željko Bogojević solidarno isplate 300.000 dinara zbog teksta koji je Press objavio 14.06.prošle godine pod naslovom Proneverio milion evra saslušala je novinarku Bjelivuk koja je kazala u svojoj izjavi da se prilikom sastavljanja članka koristila izveštajem sa konferencije za štampu koji je objavio Srbobran.net i da je telefonski kontaktirala Gajina.


- Sve što mi je rekao u tom telefonskom razgovoru povodom konferencije za štampu, kao njegov demanti,  objavila sam u tekstu, kazala je na Sudu novinarka Bjelivuk, dodavši da je naslov teksta nešto što uobičajeno spada u domen rada urednika, pa je tako bilo i ovaj put.

U svojoj izjavi na današnjem saslušanju Sandra Bjelivuk, odgovarajući na pitanje advokata tužioca, da li je ona tražila nekakvu dokumentaciju koja potvrđuje navode koji se pojavljuju u tekstu, odgovorila je potvrdno, odnosno da je pitala Gajina da li on može da joj da neku dokumentaciju povodom spornih pitanja koja su otvorena u tekstu, ali joj je on odgovorio da "nema nameru da gubi vreme na takve stvari".

Na današnjem ročištu advokat tuženih je zatražio da Sud službenim putem zatraži izveštaj o tome da li se protiv Branka Gajina vodi neki krivični, ili predkrivični postupak.Takođe advokat tuženog predao je dopis i rešenje Rodoljuba Šabića Poverenika za informacije od javnog značaja u kome je sadržan zahtev poverenika da Branko Gajin, tadašnji predsednik opštine Srbobran dostavi određenu dokumentaciju koju je od njega tražio Dragoljub Banković, a koja se odnosi na izvesne delove teksta zbog koga Gajin tuži Press, Sandru Bjelivuk i Željka Bogojevića, kao i dokaz da ga zbog nečinjenja Poverenik kažnjava sa najpre 20.000 dinara, a potom i sa 180.000 dinara.

Punomoćnik Gajina na osnovu ovog novog dokaza tuženih, tražio je vreme za izjašnjavanje, a povodom toga, sudija Glavaški je tužiocu dala 15 dana da se pismeno izjasni i odložila današnje ročište, a sledeće zakazala za 04.10.2012.godine sa početkom u 11h.





Kako će presuditi u ovom slučaju sudija Glavaški videćemo, ali zanimljivo je da se Gajin danas nije pojavio na ročištu, iako je jutros viđen u zgradi opštine. Takođe, o tome do sada nismo pisali, Gajin je povodom izjava Željka Bogojevića na konferenciji za štampu koja je održana u Turiji, protiv Bogojevića podneo zahtev za pokretanje krivičnog postupka, ali po svemu sudeći od toga je naknadno odustao, jer se nedavno na poziv Suda po toj tužbi u Novom Sadu pojavio jedino optuženi Bogojević, dok se Gajin i njegov advokat na poziv nisu odazvali, tako da je tužba odbačena.

Gledano sa novinarske strane, postavlja se pitanje - "da li to Gajin hoće i jare i pare?". Na poziv novinara da prokomentariše navode iz teksta i "optužbe" na njegov račun, on je prihvatio poziv i sve demantovao, što je novinarka i objavila. Potom nezadovoljan naslovom i sadržajem teksta tuži dnevne novine, novinarku i Bogojevića kao jednog od aktera u članku i traži pare, mada je u spornom tekstu dobio prostor i sve demantovao?! 
21.06.2012. Srbobran
S.Š.

Нема коментара:

Постави коментар