петак, 6. јул 2012.

Svetski dan davalaca

 
U četvrtak u lovačkom domu obeležen Svetski dan davalaca krvi - 14.jun

Za Svetski dan davalaca krvi određen je dan rođenja Karla Lajštajnera, pronalazača osnovnih krvnih grupa, što je omogućilo početak bezbedne transfuzije. Na predlog Svetske zdravstvene odganizacije ovaj dan se obeležava od 2004.godine, a u Srbiji od godinu dana kasnije.










Ovaj dan posvećen je milionima ljudi koji anonimno, dobrovoljno i bez nagrade daju krv spašavajući na taj način svakodnevno na hiljade života, a ove godine obeležava se pod sloganom "Svaki davalac krvi je heroj". Povodom ovog dana Opštinski odbor Crvenog krsta u Srbobranu organizovao je ručak u Lovačkom domu za dobrovoljne davaoce, gde su dodeljena priznanja pojedincima za datu krv, izraženu plemenitost i humanost.


Izdvajamo od nagrađenih i pomenutih Gavrilov Žarka koji je dao krv sto puta i Golupski Nestora koji je do sada svoju humanost iskazao dajući dobrovoljno krv seamdeset pet puta.

 
Među davaocima su bili i veterani koji su krv dali preko sto puta - Jovan Đukić, Miloš Dinjaški, Ferenc Ubornji, Vujica Budošan i Gašpar Gaudaji.



Svima dobro zdravlje i uspeh u životu poželeo je predsednik Opštinskog crvenog krsta Živko Nastić iskazavši davaocima zahvalnost što čine jedno ovakvo humano delo.








- U narednom periodu radićemo na podmlađivanju i uključivanju mlađih naših sugrađana među dobrovoljne davaoce. Verujem da će, nakon izbora, promenom vlasti doći i do bolje saradnje naše organizacije i lokalne samouprave, kazao je za Srbobran.net Živko Nastić.

17.06.2012. Srbobran
Z.S.

Нема коментара:

Постави коментар